Zingend op de fiets bij L’Étape Rotterdam Charity Rides

03 april 2022 16:08

De Rides van 2022 worden wel héél gezellig. Drie van de zes fietstochten voeren namelijk over het Zangfietspad in Lansingerland. En of je nu zingt als een nachtegaal of zo vals als een kraai: niemand die er van opkijkt als je daar luidkeels een lied aanheft. Lekker zingen op de fiets; veel mensen houden er van. Al stoppen ze vaak wanneer er iemand aankomt, want: te gênant. Op zangfietspaden is dat niet nodig, zingen is er officieel toegestaan.

Van zingen word je blij
Het bijzondere fietspad werd in 2013 bedacht door de Utrechtse kunstenaar Mapije de Wit. Onder het motto ‘Waarom zou je je schamen voor iets onbenulligs als zingen op de fiets?’ hing ze naast een fietspad een bordje met de boodschap dat je hier gerust mag zingen. “Mensen stoppen met zingen als er iemand voorbij fietst”, vertelde ze destijds in een interview met NAP Nieuws. “Om je te schamen voor dat soort kleine dingen vind ik verspilde energie. Dat hoeft niet. Heel veel mensen glimlachen als ze het bordje zien. En sommigen werpen de schroom van zich af en beginnen daadwerkelijk uitbundig te zingen.” Het eerste zangfietspad trok destijds landelijk de aandacht en ging zelfs viral. Niet zo gek, want het zangfietspad is volgens Mapije iets waar mensen vrolijk van worden. “Met zingen kun je jezelf blij maken.”

Inmiddels zijn er in Nederland al zeker tien zangfietspaden, onder meer in Zoetermeer, Breda, Almere, Houten en dus in Lansingerland. Er is zelfs een speciaal verkeersbord met de tekst: ‘Zangfietspad. ‘Hier mag je officieel (mee)zingen op de fiets! Geen vreemde pauzes meer in je liedje omdat er iemand langs fietst!’

45km, 105km en 125 km
Bij de Vrije Toertochten (105 en 125 kilometer) en de Recreatietocht van 45 kilometer rijd je bij de Groendalseweg in Bleiswijk het Zangfietspad op en kun je ongegeneerd alle registers opentrekken. Wat je zingt, is aan jou. Mocht je op zoek zijn naar repertoire; kijk dan zeker even op de spotify-lijst van de L’Etape Rotterdam met ruim 20 nummers over fietsen!