Oudewater: fietsen en heksen

01 juni 2022 20:07

Wie zaterdag 16 juli meerijdt in de Peloton Ride, komt door Oudewater. Een pittoresk stadje aan de rand van het Groene Hart mét een wereldberoemd monument: de Heksenwaag. Op deze weegschaal uit 1482 wogen ze van de zestiende tot achttiende eeuw mensen die werden beschuldigd van hekserij. Je kunt je op deze weegschaal overigens nog steeds laten wegen.

Spanjaarden
Oudewater is tegenwoordig een vreedzaam plaatsje, maar heeft een roerige geschiedenis. De stad kampte in het verleden verschillende keren met heftig oorlogsgeweld. In 1349 trokken de troepen van bisschop Jan van Arkel moordend en plunderend langs. Ook het begin van de Tachtigjarige Oorlog was een donkere tijd. Oudewater had zich als eerste in de grensstreek tussen Holland en Utrecht aangesloten bij de opstandelingen en Willem van Oranje erkend als stadhouder. Helaas haalden de Spanjaarden drie jaar later hun gram. Met bizar geweld: ze moordden meer dan de helft van de bevolking uit en brandden bijna de hele stad plat. Alleen de Sint-Michaëlskerk en de kapel van het Sint Ursulaconvent bleven gespaard.

Swiebertje en de BVD
De Sint-Michaëlskerk, een grote gotische hallenkerk uit de vijftiende eeuw, en de kapel staan er nog steeds. Andere bijzondere rijksmonumenten in het historische centrum zijn de Marktbrug, de Boogbrug en de Visbrug en de Stadsgracht. Verder vind je er het borstbeeld van de vroegere tv-held Swiebertje. Dit staat in Oudewater omdat hier veel buitenopnamen voor de serie werden opgenomen.

Ook leuk: het beeld van Pater J. Janssen, de man die tussen 1946 en 1953 ruim tweehonderd kaartjes aan de burgermeester van Oudewater stuurde. Niemand wist wie hij was, de Binnenlandse Veiligheidsdienst deed onderzoek en de geheimzinnige kaarten haalden zelfs het landelijk nieuws. Uiteindelijk bleek het een grap van de marketingdirecteur van Philips.

Genoeg te beleven dus, in Oudewater. Bijna jammer om er doorheen te "racen"!